pondelok, 5. novembra 2012

vecera po 6? :-O

vsetci dobre vieme, ze po 6 vecer sa jest nema. ale vieme preco je to tak?


pecen je velmi dolezity organ. podmienuje kvalitu spanku, uroven energie a  vseobecny pocit zdravia. dve hlavne ulohy, ktore pecen vykonava su : rozkladat bielkoviny a ukladat cukor ako glykogen. pecen nasleduje cykus slnka a teda max aktivita je na poludni. po 3 popoludni uz nechce spracovavat velke jedla, najma teda tie, ktore obsahuju vela tuku a bielkovin.  okolo 6 vecer chce ist spat a zacina ukladat cukry ako glykogen, kt bude treba nasledujuci den.

takze oboje - neskore jedenie a neskory spanok narusaju fungovanie pecene. tym, ze jeme velke vecere, namahame pecen, ktora potrebuje oddych. ak sme vecer dlho hore a sme aktivni , sposobujeme peceni obratenu cinnost; pretvarat glykogen naspat na glukozu. sice dostaneme  naval energie, ale v skutocnosti cerpame energiu, ktora bola ulozena pre dalsi den. a ked ideme do postele, nas spanok nebude hlboky, pretoze pecen by bola prilis aktivna. preto ta ranna unava! no a pretoze zaciname den unaveni s pecenou vyprazdnenou od glykogenu, nadoblickove zlazy uvolnuju stresove hormony, aby sme vydzali fungovat. tie poskytuju viac cukru v krvi, zvysuju tep a krvny tlak, zuzuju cievy co v konecnom dosledku sposobuje studene koncatiny. tiez  potlacaju fungovanie imunitneho systemu.

kombinacia stresovych hormonov a malo glykogenu v peceni sposobuje nasu potrebu pre cukor. nasledne, ked zjeme nieco sladke, hlavne na prazdny zaludok, cukor stimuluje pankreas, aby produkoval prilis vela inzulinu. nadbytok tohto hormonu sposobuje, ze nase cievy absorbuju prilis vela cukru uz krvi. dostavame sa do stavu, ked mame nizku hladinu cukru aebo hypoglykemiu. citime sa unaveni, omameni, podrazdeni. v tomto stave potrebujeme cukor znova a tak sa cyklus opakuje.

kto chce teda zit zdravsie, nech pocuva svoje telo. alebo cita moje prispevky :)

no nemaju tie nase mamy a  babky stale pravdu?



(vysvetlenie som nasla  a parafrazovala zo zurnalu Renewal fall/winter 2011, volume 20, number 2 , page 14.)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára