utorok, 16. októbra 2012

pre zaujemcov IEC

zdravicko! 
viaceri mi pistete a pytate sa, ako sa da dostat do kanady a co vsetko treba urobit.
tak prinasam zakladne info, tipy a triky co treba vybavit, aby ste mohli nazivo vidiet napriklad nieco taketo:

Pender Island
jedna sa o program International Experience Canada (IEC) , co je program pre mladych ludi vo veku 18 - 35 rokov. je postaveny na zaklde bilateralnej zmluvy medzi nasimi krajinami a kazdorocne sa menia kvoty. ( v roku 2011 to bolo cca 150 ludi, 2012 malo moznost 315, kvoty maju tendenciu zvysovat sa kazdym rokom)

kliknite sem pre vsetky podrobne informacie.
je moznost vybrat si z 3 programov, ja som isla cez Working Holiday. 
-  tak teda : 
- majte 18 - 35 rokov
- budte slovenskym obcanom
- 150 eur ucastnicky poplatok, plati sa kanadskej ambasade vo viedni
- uhradit si zdravotne poistenie na cele trvanie pobytu
- treba mat na ucte minimalne 2000 eur, ktore preukazete vypisom z uctu na imigracnom
- zivotopis, vypis z registru trestov a podobne papierovacky
- ak ste zili v inej krajine ako na SVK, budte pripraveni, ze od vas budu pytat vypis z registra trestov od vsadial. co je dost otupne, hlavne ked vas tlacia terminy;  je s tym vela roboty a nic nie je zadarmo. takze si zvazte, co im tam napisete. (tym nechcem navadzat na klamstva, len teda, aby ste boli pripraveni na vsetko)
- letenku vam treba, samozrejme
- zbytocne nevyhadzujte peniaze sprostredkovatelskym agenturam. pytaju nekrestanske peniaze za nic. radsej si odlozte na vylety alebo na najlepsie sushi na svete ;)
- kvoty sa otvaraju vzdy prveho januara a miesta sa zaplnia  okamzite. ( uz chapem preco) 
odporucam vam  pripravit si vsetky dokumenty v predstihu, aby ste to mohli poslat na ambasadu do viedne k prvemu januaru. ziadosti nedockavcov zaslane pred terminom budu  zamiestnute, tak neplytvajte energiou  pockajte si. ak vam bude nieco chybat, ozvu sa vam a dodatocne sa to vsetko doriesi. pride vam Letter of Acceptance (obycajne do 6 tyzdnov) a mozte bookovat letenku.

ak ste presvihli vekovy limit, nebudte smutni, stale sa sem da vybehnut  na dovolenku a  nepotrebujete viza.



pripomienky a otazky hadzte do komentov, mozno pomozu ostatmym :)
zatim!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára