utorok 23. októbra 2012

myslienka na dnes, by Deepak Chopra

tento clanok som nahodou nasla a zaujal ma, tak som sa chcela s vami on podelit.  nabehla som teda do kniznice a pozicala som si od autora dalsie knihy. dajte vediet, ci je to citatelne. rada by som publikovala v anglictine, ale ti, ktori maju ine kvality ako jazykovu zdatnost, by ma asi preklinali. (takto na mna nadavaju len ti, ktori nevedia po slovensky. a tych je zatial menej, hehe!)


***

ak pozorujeme prirodu ako funguje, vidime, ze nevynaklada vela usilia. trava sa  nesnazi rast, rastie. ryby sa nepokusaju plavat, proste plavaju. kvety sa nesnazia kvitnut, jednoducho kvitnu. je to ich skutocna podstata.  tak, ako je ludskou podstatou pretvorit svoje sny do dusevnej formy lahko a bez namahy.

v starej indickej filozofii, princip znamy ako princip hospodarenia s usilim alebo "rob menej a dosiahni viac". koniec koncov,  jedneho dna prideme do stavu, ked nerobime nic a dosiahneme vsetko. to znamena, ze vsetko chce len maly napad, myslienku a  prejav pride be namahy. to, comu sa zvycajne povie 'zazrak'  je v podstate vyjadrenim "zakonu mensieho usilia".

menej usilia sa vynaklada vtedy, ak su nase ciny motivovane laskou, pretoze priroda je zalozena a funguje na zaklade energie lasky. ak hladate moc a kontrolu nad ostatnymi, mrhate energiou. ak hladate peniaze alebo moc kvoli vlastnemu egu, minate energiou nahananim iluzie stastia; namiesto vychutnavania si stastia v pritomnosti. 
ale ak su vase ciny motivovane laskou, tam sa energiou nemrha. ak su vase ciny motivovane laskou, vasa energia sa nasobi a hromadi - a z dostatku energie, kt. zhromazdite - mozete vytvorit cokolvek len chcete, dokonca neobmedzene bohatstvo.

zakon mensieho usilia, alebo "Law of Less Effort" ma tri komponenty; teda tri veci, na ktore treba dbat:

1) akceptacia, prijatie
- znamena, ze si spravite zavazok: "Dnes budem akceptovat ludi, situacie, okolnosti a udalosti tak, ako sa stanu." to znamena, ze si uvedomim, ze dany moment je taky, aky ma byt, pretoze cely vesmir je presne taky, ako ma byt. tento moment  je vrcholom vsetkych momentov, ktore si doteraz prezil. 
ak bojujes proti tomuto momentu, bojujes proti celemu vesmiru. namiesto toho, mozes sa rozhodnut, ze dnes nebudes bojovat. znamena to, ze prijmes dany momen ako uplny a kompletny. budes akceptovat veci presne tak ako su a nie tak, ako by si si zelal, aby boli. toto je dolezite uvedomit si. mozes si zelat, aby boli veci v buducnosti ine, ale  v danom momente je dolezite prijat veci tak, ake su.
ak s citis frustrovane alebo rozrusene kvoli urcitej situacii alebo osobe, pamataj si, ze nereagujes na osobu alebo situaciu, ale na to, ako  a co citis k danej osobe alebo situacii. tieto pocity su tvoje a oni nie su vina nikoho ineho. ak toto pochopis a uvedomis si, si pripraveny prevziat zodpovednost za svoje pocity a zmenit to. si pripraveny prevziat zidpovednost za situacie a vsetky prihody, ktore sa ti javia ako problemy.

2) zodpovednost
- co znamena zodpovednost? zodpovednost je, ak neobvinujeme nikoho ineho za nasu situaciu, vratane seba. ak akceptujeme danu okolnost, jav, problem -  zodpovednost potom znamena mat kreativnu odpoved na situaciu, v ktorej sa nachadzame. vsetky problemy obsahuju semienka moznosti a tato uvedomenie si pomaha pretvorit problem do lepsej situacie.
ak si toto raz uvedomime, kazda negativna situacia sa premeni na moznost, kedy mozne prejavit nasu tvorivost a mozme vytvorit nieco nove a krasne; tyran sa zmeni na nasho ucitela. realita je interpretacia. a ak si zvolite realitu takymto sposobom, budete mat okolo seba vela ucitelov a vela moznosti na rozvijanie.
za kazdym javom, za kazdou skutocnostou je ukryty vyznam a tento skryty vyznam plni dolezitu ulohu pri nasom vlastnom rozvoji.

3) bezbrannost
- ak prijmete pritomnost taku aka je, zacnete prezivat radost ducha vo vsetkom zivom navokol; a zahodite tazobu a prekazky hnevu a skodlivosti. iba vtedy sa stanete radostnym, bezstarostnym a slobodnym.


Parafrazovane od DEEPAK CHOPRA, The Law of Lease Effort, in Common Ground,  September 2012, p. 27 - 29.















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára